”Asistență socială” cu pumnul: evacuați în 72 de ore!

Vine iarna? Vine frigul? Se apropie începerea anului școlar? Înseamnă că este momentul cel mai bun ca autoritățile din România să evacueze zeci de oameni amărâți, împreună cu copiii și bătrânii lor. Ani de zile au locuit în barăci, improvizații mizere, pentru că altceva mai bun nu au avut.

Prietenii noștri din Ferentari au primit, pe neașteptate, o vizită în forță de la autorități. Nu au venit să evalueze situația, să propună o soluție mai bună ci… să îi evacueze, în numai 72 de ore, parcă dorindu-și crearea unui dezastru umanitar.

”Unde să ne ducem?”, au întrebat oamenii de acolo.

”Nu știm”, a fost răspunsul celor cu tomfe și combinezoane militare.

”Ce să facem cu copiii? Începe școala și cine frigul!”

”Nu este treaba noastră. L-ați votat pe Vanghelie… De ce? Nouă nu ne plac oamenii lui.”

Nu ne-am fi imaginat, niciodată, că aceasta este o răzbunare politică. Dar, cel puțin la acest moment, nu pare nimic mai mult decât asta.

Oamenii sunt speriați și resemnați. Ne-au împărtășit agresivitatea cu care au fost tratați de oamenii legii, care au bătut chiar și un bătrân neputincios. Nu au altă soluție decât să găsească un alt loc. Unde? În centrul orașului? Deja sunt în Ferentari, gheto-ul cel mai sărac… Alternativa este să recurgă la gesturi disperate, pentru a-și proteja viețile, un lucru nedorit de nimeni.

Trezește-te România! Să îi educăm? Să îi ajutăm? Sau să îi vânăm ca pe niște bestii sălbatice, uitând că sunt doar oameni care au avut neșansa de a se naște așa? Credeți că vor dispărea peste noapte?

Hope Rescue Centre vine cu o propunere practică: un teren de la primărie, pe care să punem containere metalice, convertite în căsuțe locuibile, funcționale. Rapid, eficient, curat și discret… omenesc!

Later edit: într-un final, la presiunea publică, oamenii au fost mutați într-un bloc de locuințe sociale, toate cu o cameră, mizere, insalubre… Însă este mai bine decât pe stradă!